• Hem
  • Smartphones
  • Surfplattor
  • Smartwatches
  • Wearable tech
  • Det smarta hemmet

Filehill

En titt på vår tids nya teknik.

Surfplattor

Tablet

Det finns få saker som etablerar sig så snabbt, och på kort tid ses som fullständigt självklara, som tekniska prylar. Det är inte så länge sen vi satt fast med en telefonlur med relativt kort sladd när vi ville ringa någon, till exempel.

Trots att de flesta av oss var med på den tiden har den bärbara telefonen, och inte minst mobiltelefonen, blivit så självklara att vi knappt minns när man inte kunde gå omkring och prata. Det är heller inte jättelänge sen en dator var en stor och utrymmeskrävande apparat som man inte skulle drömma om att plocka med sig.

Idag har smartphones tagit över både telefonernas, och i viss mån datorernas uppgift och de bärbara datorerna har gjort det möjligt att jobba även utanför hemmet eller kontoret. Och med surfplattans intåg kan vi surfa, skypa, spela, lyssna på musik eller se på film var vi än befinner oss.

Runt sekelskiftet (2000) gjordes en del försök med surfplattor av olika tillverkare, men ingen av dem lyckades nå någon större framgång. När Apple lanserade sin första iPhone år 2007, kan det på ett sätt också sägas vara startskottet för de surfplattor vi ser idag.

Tre år efter iPhone lanserar Apple iPad, en surfplatta med enkelt gränssnitt, kapacitiv skärm och minimalistisk design. Och 2010 kan nog ses som surfplattans definitiva genombrottsår.

Paddan blev oerhört populär och följdes snart av surfplattor från andra tillverkare. Apples iPad har idag fått stor konkurrens, och hittills är det främst Samsung (med Android-plattor) som har tagit marknadsandelar från Apple.

Precis som då det gäller mobiltelefoner är det alltså Apple och Samsung som är det två stora. Undersökningar visar dock att även andra märken tar allt större andelar och att vem som tillverkat surfplattan inte längre spelar så stor roll för användarna.

En surfplatta kan, i stort sett, sägas vara en större variant av en smartphone, med alla dess egenskaper. Den skiljer sig därmed markant från, till exempel, läsplattan som bara kan användas för att läsa.

Visserligen kan man inte ringa med plattan, som med mobilen, men tack vare alla appar som finns att ladda ner, kan användaren anpassa sin surfplatta helt efter egna behov. Med Skype, till exempel, kan du hålla kontakten med släkt och vänner via röst- eller videosamtal.

Vilka syften surfplattan ska fylla är förstås helt beroende av vem som använder den. Som namnet antyder, är ett av huvudsyftena att använda plattan för att surfa på internet.

Om du inte behöver köra alltför avancerade program, eller jobba med avancerade text- och bildredigeringsprogram, kan surfplattan vara ett smidigt alternativ till datorn. Du kan, till exempel, surfa, skicka e-mail, titta på film, fotografera och redigera både bilder och filmer.

Surfplattorna finns i många olika storlekar, där det är vanligast med plattor på 9 till 10 tum. De flesta surfplattor använder något av operativsystemen IOS, Android eller Windows.

IOS är Apples eget system, för iPad, och Samsung använder sig av Android för sina surfplattor. IOS och Android är de operativsystem som kan erbjuda flest appar idag.

Windows är betydligt nyare, men kommer förmodligen att komma ikapp de två stora.

Sidor:

  • Hem
  • Smartphones
  • Surfplattor
  • Smartwatches
  • Wearable tech
  • Det smarta hemmet

Copyright © 2021 · Lifestyle Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in